I.S.Turgenevin yhdistetty kirjallisuusmuseo, valtiollinen laitos

Hankenumero
040/2021
Ehdotetun hankkeet toimiala
Kulttuuri- ja valistustoiminta
Hallinnollinen alue - Venäjä
Orjolin alue
Etsimme uusia yhteistyökumppaneita / Hanke-ehdotus on jatkoa aiemmalle yhteistyölle/neuvotteluille
Hanke-ehdotus on jatkoa aiemmalle yhteistyölle/neuvotteluille
Hankkeen nimi

LEONID ANDREJEVIN SUOMI (150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi).

Hanke-ehdotuksen kuvaus

I.S.Turgenevin yhdistetty kirjallisuusmuseo ehdottaa Suomi Leonid Andrejevin objektivissa -kiertävää näyttelyä 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Hanke koostuu kuuluisa venäläinen kirjailija Leonid Andrejevin (1871-1919) ottamien ainutlaatuisten autochrome-kuvien sähköisistä kopioista ja taustavideoista, joka toimii eräänläisena selostuksena valokuvista ja auttaa ymmärtämään 1910-luvun valokuvien erikoisuutta ja tunnelmaa.
Leonid Andrejev kävi Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 1905 huhtikuussa, silloin hän vieraili sen pääkaupungissa Helsingforsissa. Keväästä 1908 alkaen hän perheineen asettui Vammelsuun kylään asumaan omassa talossa, joka arkkitehti A.A. Ohl oli rakentanut hänen piirrostensa ja piirustustensa mukaan. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa Suomenlahteen virtaavan Vammeljoen varrella sijaitsevat Suomen suuriruhtinaskunnan kylät olivat monien kuluisien tiedemiesten, taiteilijoiden ja kirjailijoiden asumisen ja innoituksen paikka (mm. D. Mendelejevin, V. Bekhterevin, V. Solovjovin, N. Roerichin, V. Serovin, J. Polonskyin, I. Repinin). Tästä maasta tuli ehdoton innoituksen lähde L. Andrejeville.
Näyttely paljastaa L. Andrejevin lahjakkuuden uuden puolen — hänen olleen yksi ensimmäisistä Venäjän valokuvaajista, joka oli oppinut Lumièren veljesten vuonna 1903 patentoima Autochrome-menetelmän. Suurin osa Andrejevin valokuvateoksia, jotka säilytetään Orjolin museossa, liittyy Suomeen. "Suomen luonnolla on maaginen ominaisuus", kirjoitti Leonid Andrejev päiväkirjassaan. "Aluksi se ei vaikuta sinuun, mutta mitä kauemmin asut tavallisten suoalueiden keskellä, sitä syvemmälle ja syvemmälle rakkaus tätä hylättyä maata kohtaan uppoaa sielusi. Ei mitään Kaukasuksen, Krimin ja Volgan kauneuksia ei voida verrata vaatimattomaan, syvästi inhimilliseen Suomen luontoon". Andrejev kuvasi Suomen maisemien maagista kauneutta väridiapositiveissaan: "Luotoja Suomenlahdessa", "Daljoky-vene Jul Holmin vieressä", "Obbnäs", "Vammeljoki", "Kylätie", "Kukkiva kukkula", "Kesäinen maisema. Suomenlahti", "Daljokaja-vene Björkön saaren lähellä", "Talvi merellä" ym. Jokainen kiertävän näyttelyn esine on ainutlaatuinen todiste kirjailijan ja hänen perheensä rikkaasta elämästä "hopean iän" älymystön joukossa Suomen maassa.
Kiertävän näyttelyn tavoitteena on paljastaa kuuluisa kirjailija L. Andrejevin lahjakkuuden monipuolisuutta.
Kohderyhmä: laaja yleisö (nuoriso, koululaiset, opiskelijat, kulttuurialan, taiteen ja median edustajat, L. Andrejevin taidon Ihailijoita.)